lördag 15 juli 2000

Rusken special

Nu har vi i föreningen testat den beryktade gössjön Rusken ordentligt genom att skicka upp styrelsen på en tredagars testfisketur med gös i sikte. Detta föregicks av en endags rekningsrunda för att leta rätt på fiskekorts-Walter, sjösättningsramp och någon husvagnsvänligt ställe. Och då jag som ägare utav styrelsens mest lämpade göstrollingbåt, som jag dessutom hade uppe ingick i denna rekningspatrull så blev det lite fiske också. Det började ganska bra, vi hittade fiskekorts-Walter utan större problem och sjösättningsramp hade han runt husknuten. Så vi löste fiskekort och backade ner båten, men när båten var i vattnet så var det ju bara det att rampen var oasfalterad så bilen borrade ner sig en bra bit. Men det löste sig då det i anslutning till rampen bodde en vänligt sinnad yrkesfiskare (grrrrr!) med traktor som drog upp oss.

Men sen kom vi i alla fall iväg ut mot de väntande hungriga storgösarna, och det började ju fint då jag efter tio minuters trolling drog på en riktig gammelgös på hela 7 hg, nåja, det var ju en gös i alla fall. Och att gösen hugger är ju alltid ett bra tecken, men det var tydligen ett riktigt vådaskott för sen hände inte så mycket på nästan 10 timmars fiske, sånär som på några gösnafs och två landade gäddsnärtar, men the main target var ju uppnått då vi hade lokaliserat både Walter och ramp samt konstaterat att det fanns ett gäng ställen lämpliga för husvagnscamping.

När vi sen två dagar senare återvände till sjön så satte vi upp husvagnen tog hand om andra diverse nödvändiga ont för att sedan åter en gång ge oss ut mot väntande gösar. Första dagen resulterade i Ante tog en bjässe på 4 hg på en röd/transparent bomber 24a 10 meter bakom båten. Jejk en på 11 hg på en blågul Reef-runner, jag själv en på halvkilot på en neongul bomber och Larsson en på 9 hg på blå-vit Nilsmaster.

Dag två resulterade i en 1 kg´s gös på jejks samvete, den tog förövrigt på samma vobbler som hans förra, senare på kvällen tog Larsson ytterligare en på sin Nilsmaster, den vägde ca 6hg Sen så tog jejks brorsa Johan en gös på 4,8 hg då han tillsammans med en annan kille vid namn Nisse hade kommit upp för att hälsa på. Vi la till vid 24 tiden, sen satt vi och halvsov fram till 03.30 då vi åkte ut för att tvåla till gammelgösen en gång för alla. Vid 04.00 tiden då uppstod den tätaste dimman jag någonsin har skådat, sikten var max tio meter. Men det var för gammelgösen vi hade kommit och han skulle i båten, så enkelt var det bara. Vi tuffade på utan att egentligen veta var vi var, och hade ett och annat strö-nafs och efter en stund så lyckades jag landa en gös på 8,7 hg samt en gäddsnärt på kilot.

Framåt niotiden började dimman lätta i takt med att vi började misströsta, då bugade sig helt utan förvarning Bunkens spö rejält, det var på tiden för Bunkastackaren var den enda som inte hade fått någon gös. Att det var en utav sjön större invånare stod ganska fort klart för gösen fick spöt att böja sig rejält på ett sätt som vi inte tidigare hade sett denna helg, när den började närma sig båten så ställde den sig på gösars sätt under båten och gjorde klart att han minsann inte skulle upp i någon båt inte, det var ingen trevlig syn att se vobblern lossna och komma upp kan jag lova, en och annan besvärjelse uttalades över gösen följt av ett antal kraftord. Sen så åkte vi mot Sandvik för att övergå till en stunds slöande i husvagnen och en efterföljande hemfärd.

Sammanfattningsvis så kan man väl säga att nog är gösen den dominerande arten i Rusken alltid, men genomsnittet måste vara väldigt lågt, vårt låg väl på en 8 hg ungefär och det är ju inte så imponerande. Det kan ju förstås ha påverkats av vårt val utav område och tid, men de mer erfarna Ruskenfiskare vi har talat med har också uppfattningen att det är mycket smågös i sjön just nu. Men om man jämnför med de sjöar vi har fiskat i här runt Växjö, då främst Helgasjön och Bergundasjöarna så är ju gösen i Rusken väldigt lättflirtad, vi fick fisk på i princip alla fabrikat och färgkombinationer som vi testade, men små djup- gående bombers och Reef-runners kan vi rekommendera. Vi vet också att Nilsmaster invincible i gula och blåa färger har gett mycket fisk.

Nästa mål för testpatrullen blir nog Bolmen som också är en beryktat bra gössjö, men där finns också grov abborre och det pratas om gäddor av ofantlig kaliber, det finns yrkesfiskare där som svär på att de har varit i kontakt med gäddor där vikten inte stannar på dubbla svenska rekordet, en sån ska vi försöka fånga.

Inga kommentarer: